10

ponedjeljak

kolovoz

2009

Opća kultura

Obiteljsko okupljanje nedjeljom. Čači puna usta manistre usuvo i hvale za našu vladu. Bira riči kad već ne bira vina. Sestra gleda kako uteć bez oprat suđe, mater pazi na sestru, ja gledam spasit manistru, a brat, naiva, pokušava ulovit čačinu poantu.

“Stari, nego di ti dođu ta Potemkinova sela?”
“Brate mio, kod Dugobaba na križanju staze ti nadesno skreniii...”

Mama me tutne posrid čela taman za vrime refrena: “Tu se zvijeri pazi!” i odlučna bracu na pravi put izvest, stane objašnjavat:
- Mamino zlato najsjajnije, to ti je opća kultura. Potemkinova sela su ti zamišljena sela, ka kule od karata, koja ne postoje u stvari. Izraz se rabi da prikaže nešto šta se pretvara da ga ima, a u stvari ga nema. Ka čačin.. pardon, ka fatamorgana.
“Mama, fala. Skužija san. A kako se ono preziva Fata?”
“Ajme! Ti si ogledni primjerak poraznog znanja svoje generacije. Vi mladi stvarno ništa ne čitate, ništa ne znate. U moje vrime smo bili puni znanja a nismo imali ni struju a kamoli internet. Kilometrima smo od Varoša do Nazorove morali pješke po znanje te smo bili zahvalni ako bi uspili doć do prave knjige. Ja san još u osnovnoj pročitala sve ruske klasike...”

“Mama!”, prekine je seka koja je ili imala puno milosti za brata ili je tila mater onesposobit u nastojanju da održi svoje profesorsko izlaganje, “opća kultura se može promatrat i kroz opću informiranost te obuhvaća i poznavanje činjenica i aktualnih događaja iz suvremenog života. Aj ti, kad si ti toliko općekulturna, reci mi ko je Anđelina Đoli, a ko je Bred Pit”

“Bred je onaj šta je umra muški, onaj zgodni, a Anđa je biće neka kurbetina.”
“ A ne, ne! Brus je umra muški, a Bred je iz Legende o Jeseni. Anđa je majka i spasiteljica priko nekoliko djece, glumica, Unicefova ambasadorica i još je dobre volje!”
“Nemam pojma ko je ta Anđa. Ali sigurna san da bi je pripoznala da je vidim.”

Videći kako naša stara iako profesorica, još uvik živi u srednjovjekovnom neznanju, mraku i općoj neinformiranosti, moja sestra se potrudila.
Napravila je za majčin dan power point prezentaciju. Stavila je slike svih mladih glumica, manekenki i pjevačica sa njihovim imenima i kratkim opisom njihovih djelatnosti.

Nakon dva dana stara je došla na ispit. Na stol smo joj metnili slike Nikoline Pišek, Angeline Jolie, Josipe Pavičić, Tatjane Dragović i Nevena Ciganovića. Ona je tribala reć ko je ko. Majka je malo gledala, nećkala se i prosula:
“Šta me zajebavate, pa to je sve Severina!”

<< Arhiva >>